Învață să economisești
Cum să economisim bani în general
Te-ai întrebat vreodată ce fel de relație ai cu banii?
Poate ești genul care simte satisfacție de fiecare dată când privește contul bancar aflat în creștere și te înțeapă inima când trebuie să cumperi ceva costisitor.
Sau poate ești un cumpărător compulsiv mereu în căutarea recompensei imediate.
În viața noastră, lucrurile nu sunt complet în alb sau complet în negru. Un echilibru în a trăi clipa și a ne securiza viitorul este probabil calea sigură de urmat.
Plecând de la un efort mic (de 5% - 10% din venituri) îți poți rafina în timp metodele prin care să fii din ce în ce mai bun în a trai clipa concomitent cu o economisire constantă tot mai consistentă.
Personal văd cum economisirea, chiar dacă este o acțiune ce targetează viitorul, îmi afectează pozitiv prezentul. Eu și familia mea mediem elegant cheltuielile și avem în aceasta privința o colaborare axata pe consultare. Astfel, comunicăm și înțelegem mai bine nevoile fiecăruia în raport cu ceilalți.
Stabilește clar motivul economisirii
Economisirea eficientă este o chestiune pe termen lung.
Fără o motivație clară este însă greu să punem constant bani deoparte. Deoarece ne vom simți mereu frustrați că nu folosim banii pentru beneficii disponibile acum în fața noastră dar îi păstram pentru ceva neclar în viitor.
Poate ai mai auzit de acronimul S.M.A.R.T. (S – specific; M - măsurabil; A – abordabil/realizabil; R – relevant; T – încadrat în timp). Acestea sunt caracteristici considerate esențiale pentru a fi luate în calcul atunci când ne stabilim un obiectiv care sa aibă șanse de reușită.
Folosește S.M.A.R.T. pentru a contura clar motivul (și obiectivul) economisirii iar lucrurile vor fi pentru tine cu un pas mai aproape de îndeplinire.
Ține standardul de viață sub nivelul pe care ți-l permiți de fapt
Dacă nu reușești să economisești constant înseamnă că standardul actual de viață consumă 100% din veniturile tale (sau ale familiei).
Și nu poți să-mi spui că absolut toate sunt cheltuieli obligatorii lunar. Singurele cheltuieli obligatoriu recurente sunt cele pentru hrană, întreținere și transport. Dar și aici pot fi făcute schimbări notabile.
Restul sunt cheltuieli neesențiale. În privința acestora este foarte mult loc pentru optimizare.
În alta ordine de idei dacă vrei să menții standardul actual de viață dar și să economisești atunci trebuie să-ți crești veniturile. Nu există altă cale!
Postat de : Adrian Graef
2024-03-27